Ostskola - Vitmögelost

De två mest kända vitmögelostarna är Brie och Camembert. Dessa franska krämiga ostar är täckta av ett tunt lager vitmögel och görs av komjölk. 

Brie vs. Camembert
- Brie härstammar från området Brie som ligger 50 km öster om Paris. För många svenskar är denna ost en självklarhet på ostbrickan. Men fransmännen föredrar den mer smakrika Camembert som kommer från Normandie.
- Om du gillar ost med mycket smak ska du titta på Bäst-Före-Datumen och välja den som är närmast detta. Då smakar den mer och har en krämigare konsistens.

Brie:
- De flesta Brieostar är gjorda på pastöriserad* mjölk och har en mild smak. Medan Brie de Meaux och Brie de Melun (fått sina namn från vilken kommun i regionen Brie de kommer från) inte får göras av pastöriserad mjölk utan av råmjölk och är på så vis AOP/SUB*-märkta. Av dessa är Brie de Meaux mest känd som har en nötaktig smak.

Camembert:
- Fått sitt namn efter en stad i Normandie,  uppfanns av en bondfru1791.
- Camembert mognar utifrån och in. En mogen Camembert är krämig rakt igenom och har en fyllig smak. 
- Det finns både pastöriserad och opastöriserad (mer smak) Camembert. I vissa länder är opastöriserad Camembert förbjuden då den kan innehålla skadliga bakterier. I Sverige är nästan all Camembert pastöriserad.
-Camembert de Normandie är AOP-märkt och måste komma från Normandie och vara opastöriserad.

Mina favoriter:
- Grilla en hel (rund) Brieost, tills den känns mjuk och krämig rakt igenom. Lägg upp på ett fat och ställ mitt på bordet. Servera med salta kex och fikonmarmelad. Betyg: ****

- Dela brie/camembert i lagom stora bitar. Smält socker till en brun nyans. Häll på och toppa med hackade valnötter och flingsalt. Låt stelna. Perfekt tilltugg till fördrinken eller som tapas. Betyg: ****

*Pastörisering = uppvärmning i en viss tid och till en viss temperatur, för att ta död på skadliga bakterier så livsmedlet kan hållas färskt längre.
*AOP = Appellation d'Origine Protege eller svenska översättningen SUB = Skyddad Ursprungsbeteckning. Visar att dessa ostar är ursprungsskyddade i Frankrike.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

receptbox

mat, bak & inspiration

RSS 2.0