Kladdkaka

Godaste kladdkakan görs med extra mycket vaniljsocker och kakao.

Här serveras den med vaniljglass, varma hallon och chokladsås.


Betyg: *****

1 kladdkaka eller ca 12 kladdmuffins, ugn 175 grader

 

Recept:

100 g smör

2 ägg

2 dl socker

3 msk vaniljsocker

7 msk kakao

2 dl vetemjöl

 

  • Smält försiktigt smöret i en kastrull. Låt det stå framme och svalna.
  • Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
  • Tillsätt vaniljsocker och kakao, vispa på lägsta hastighet.
  • Tillsätt mjölet och sist det smälta smöret. Vispa försiktigt ihop.
  • Häll upp i en rund form (som kan smöras och bröas) med avtagbar kant. Eller i muffinsformar.
  • Kladdkaka gräddas ca 12 minuter.
  • Kladdmuffins ca 8 minuter.
  • Därefter får de stå och stelna och svalna.

Tips! Gott att lägga i lite hackade geishabitar samtidigt som smeten i muffinsformarna.

Mormors bröd

Det enklaste och godaste bröd jag vet.

Betyg: *****
2 bröd. 175 grader

Blanda:
5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
1,5 dl vetekross
2,5 dl rågkross
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat

Tillsätt sedan:
1 liter lättfil
1-2 dl mörk sirap el. lingonsylt
2 nävar valnötter
1 näve russin

Smöra och bröa två brödformar. Häll i smeten och grädda i 60 min långt ner i ugnen.

Cupcakes

En regnig dag i somras blev jag och syrran lite rastlösa. Eftermiddagen
tillbringades inomhus med lite pyssel och bak i köket.
Det resulterade i somriga cupcakes.

Betyg: ****
Ca 12 stycken.

Det smarriga muffinsreceptet kommer från Leila Lindholm. Vi använde turkisk yoghurt istället för gräddfil.

Recept - Cream Cheese Frosting:
60 g smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
100 g philadelphiaost
karamellfärg

  • Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.
  • Blanda i philadelphiaosten.
  • Dela krämen i lika många skålar som du vill ha färg på cupcakesen.
  • Droppa i lite karamellfärg. Vi använde grön, gul och röd/rosa.
  • Bred den på cupcakesen och dekorera med somriga bär, örter, ätbara blommor och strössel.

Tips! Ställ de skålar med frosting som för tillfället inte används i kylen.
Det blir lättare att jobba med den då.

Ceasardressing

Betyg: *****

4 portioner

 

Recept - Ceasardressing:

1 ägg (sjud i 2-3 minuter)

1 msk vitvinsvinäger (funkar med äpplecidervinäger)

1 dl olivolja

3 sardeller

1 tsk dijonsenap

1 vitlöksklyfta

1 tsk honung

4 msk riven parmesan

 

Mixa alla ingredienser och smaka av med salt, vitpeppar och citronsaft.

 

I kvällens sallad har jag stekt kyckling, bacon, ruccola, oliver, tomat, rödlök och 

megagod ceasardressing. Toppat med pumpafrön och parmesanost.

 

 

Våffelbrunch

Betyg: *****
Våfflor med färska bär
:
Har haft en underbart härlig förmiddag i Båstad! Årets första riktiga vårdag började med en långpromenad längs havet tillsammans med Nicole och Anna. Därefter begav vi oss hem till Anna och fixade våfflor och massa gott till. Våfflorna var glutenfria och riktigt riktigt goda, ska se om jag kan flirta till mig receptet från Anna :)

Vi hade glass och färska hallon, blåbär och jordgubbar till.  Jag fick också lära mig att toppa med lite droppad citron och det blev riktigt gott! :)


Våffelbrunch med färska bär och tea.


Vårig långpromenad i Båstad.

Minipiroger

Minipiroger:
Idag bakade jag och Siri minipiroger. Det tog längre tid än vi tänkt oss, ca 3 timmar allt som allt. Men goda och extremt små och söta blev de. Ca 8-10 cm långa - kanon på buffébordet, med olika fyllning. Eller som kvällsmat med en god sallad till. Vi gjorde ett vegetariskt alternativ med spenat och ett med kyckling.

Vi använde oss av detta pirogrecept:  En halv sats är lagom.

Betyg: *** (pga lång tid)

30 st, ugn 225 grader

Vegetariskt:
Fryst spenat
Ricottaost
Sweet chili sås
Salt & peppar
  • Tina spenaten och blanda tillsammans med ricottaosten. Smaka av med salt, peppar och sweet chili sås.
Kyckling:
1 kycklingfilé
Mozzarellaost
Sweet chili sås
Salt & Peppar
  • Hacka kycklingen i tärningar, ca 1 cm. Stek gyllenbruna och smaka av med salt och peppar.
  • Lägg några kycklingbitar i degen, häll på lite chili sås och mozzarella.

När pirogerna är fyllda, viks de ihop och trycks längs kanterna med en gaffel. Sedan får de jäsa i 20 minuter till. Därefter in i ugnen ca 10 minuter.

Nyponbars

Bars med en härlig nyponsmak och ger bra energi innan träning.

Ett perfekt snack att ta med till skola eller jobb.

Betyg: ****

20 st, ugn 125 grader

Recept:
2 dl valfria nötter (jag använde valnötter och mandlar)
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1 dl nyponskalsmjöl
3 dl havregryn
3 msk honung
5 äggvitor
0.5 tsk salt
1.5 dl torkade aprikoser eller annan torkad frukt

  • Grovhacka nötterna och rosta i torr stekpanna tillsammans med pumpakärnor och solrosfrön, tills de fått fin färg. Låt svalna.
  • Blanda honung, äggvita, salt, havregryn och nyponmjöl.
  • Rör i nötblandningen och hackade aprikoser.
  • Bred ut smeten på bakplåtspapper, i tre rader á 4cm bred och 1 cm tjock.
  • Ställ mitt i ugnen ca 30 min.
  • Låt svalna och skär i bitar. Förvara i burk i kyl eller frys.

Tips: kan även smaksättas med kakao.





Fröbröd med Cashew Cream Cheese

Fantastiskt bröd utan mjöl. Perfekt mellanmål och lätt att ta med.
Ta brödet från frysen, utan att tina. Dela och fyll med
cashew cream cheese och ta med.
Behövs ingen kylklamp!
Betyg: *****
10-12 st, ugn 175 grader

Fröbröd:
0.5 kg morötter
2 dl mandel
2 dl solrosfrön
2 dl pumpakärnor
1 dl linfrö
4 ägg
  • Skala och riv morötter. Mixa hälften av morötterna med nötter och frön. Blanda i resten av morötterna.
  • Vispa äggen och rör ner i smeten.
  • forma till bullar och grädda på bakplåtspapper ca 60 minuter.
Cashew Cream Cheese:
2 dl naturella cashewnötter
0.5 citron + skal
1 avocado
0.5 dl  färska örter t.ex. gräslök el. basilika
salt
  • Blötlägg cashewnötterna över natten (finns ej tiden, går det fint ändå, bara tillsätt lite mer vatten i slutet).
  • Skölj av och lägg nötterna i en matberedare. Riv skalet och pressa i saften från citronen.
  • Mixa tillsammans med avocadon och örterna.
  • Späd eventuellt med vatten och smaka av med salt.

Brödet går bra att frysa och cream cheesen håller en vecka i kylen.

receptbox

mat, bak & inspiration

RSS 2.0