Fylld auburgine

Recept:
2 auburgine
300gr nötfärs
200gr kantareller
1gul lök
2 vitlöksklyftor
2 chili
1 pkt fetaost
Halv citron
1 msk honung

Dela auburginerna på längden, på mitten, gröp ur och hacka innehållet. Stek det tillsammans med allt utom fetaosten. smaka av med salt, peppar, citron och lite honung.

Lägg tillbaka röran i auburgineskalen. Toppa med fetaost och grädda i ugnen p 225grader ca 20 minuter.

Servera med grönsaker och en sås t.ex gräddfil och örtsalt.

Ice Tea

Recept:

1 liter vatten
4 påsar Tea (espresso house: grönt Tea med passion, mango & vanilj)
1,5 msk honung
0,5 citron

Koka upp vattnet, låt svalna till ca 90 grader. Häll det i en bringare tillsammans med Tea och honung. Låt dra 15 minuter.

Ta upp teapåsarna och ställ in bringaren i kylen. Låt svalna.

Häll upp i glas tillsammans med isbitar och citronskivor!

Ostskola - Vitmögelost

De två mest kända vitmögelostarna är Brie och Camembert. Dessa franska krämiga ostar är täckta av ett tunt lager vitmögel och görs av komjölk. 

Brie vs. Camembert
- Brie härstammar från området Brie som ligger 50 km öster om Paris. För många svenskar är denna ost en självklarhet på ostbrickan. Men fransmännen föredrar den mer smakrika Camembert som kommer från Normandie.
- Om du gillar ost med mycket smak ska du titta på Bäst-Före-Datumen och välja den som är närmast detta. Då smakar den mer och har en krämigare konsistens.

Brie:
- De flesta Brieostar är gjorda på pastöriserad* mjölk och har en mild smak. Medan Brie de Meaux och Brie de Melun (fått sina namn från vilken kommun i regionen Brie de kommer från) inte får göras av pastöriserad mjölk utan av råmjölk och är på så vis AOP/SUB*-märkta. Av dessa är Brie de Meaux mest känd som har en nötaktig smak.

Camembert:
- Fått sitt namn efter en stad i Normandie,  uppfanns av en bondfru1791.
- Camembert mognar utifrån och in. En mogen Camembert är krämig rakt igenom och har en fyllig smak. 
- Det finns både pastöriserad och opastöriserad (mer smak) Camembert. I vissa länder är opastöriserad Camembert förbjuden då den kan innehålla skadliga bakterier. I Sverige är nästan all Camembert pastöriserad.
-Camembert de Normandie är AOP-märkt och måste komma från Normandie och vara opastöriserad.

Mina favoriter:
- Grilla en hel (rund) Brieost, tills den känns mjuk och krämig rakt igenom. Lägg upp på ett fat och ställ mitt på bordet. Servera med salta kex och fikonmarmelad. Betyg: ****

- Dela brie/camembert i lagom stora bitar. Smält socker till en brun nyans. Häll på och toppa med hackade valnötter och flingsalt. Låt stelna. Perfekt tilltugg till fördrinken eller som tapas. Betyg: ****

*Pastörisering = uppvärmning i en viss tid och till en viss temperatur, för att ta död på skadliga bakterier så livsmedlet kan hållas färskt längre.
*AOP = Appellation d'Origine Protege eller svenska översättningen SUB = Skyddad Ursprungsbeteckning. Visar att dessa ostar är ursprungsskyddade i Frankrike.

Ostskola - Blåmögelost

En av de mest kända blåmögelostarna är Roquefort (fårmjölk). Denna tillsammans med Forme d'Alberte (komjölk) är bland de äldsta franska ostarna.

Mögel, nålar och syre:
- Blåmögelost tillverkas genom att blåmögelkultur tillsätts i mjölken i början av produktionsprocessen. Eftersom blåmögel endast kan växa vid kontakt med syre, prickas ostarna med stora nålar. När luft tränger in växer blåmöglet , osten mognar och smakerna kommer fram. Med antal nålstick & placering av dem kan ostmästaren bestämma hur blå osten ska vara och på så vis också hur kraftig smaken ska vara. Ju blåare - desto kraftigare smak.
- Blåmögelostens salta smak är perfekt tillsammans med något sött som honung, päron, fikonmarmelad, honungsrostade nötter etc.

Mild vs. Kraftig?
- Roquefort har en mycket kraftig och salt smak, den har en fast och lite smulig konsistens. Den nya sorten Le Bleu har en rundare, mildare och krämigare smak som nästan smälter på tungan.

Historia:
Roquefort har tillverkats i 2000 år och legenden berättar att när en fårherde satt och åt sin lunchmacka med färsk fårost fick han syn på en vacker flicka. Han glömde bort mackan och följde efter henne. När han efter en tid hittade sin bortglömda lunch var han så hungrig att han åt osten trots att den blivit helt blå av mögel och tro det eller ej (!) men han blev positivt överraskad när han fick den goda smaken på tungan :)



Roquefort-ost

Ostskola - allmänt

Underbara ostar, gott tillbehör, rött vin, solnedgång, 20 grader varmt, en balkong, en filt, musik och bra sällskap. Svensk sommar när den är som bäst!

Ost, vin och choklad that's my thing! I följande inlägg kommer lite tips och trix för en lyckad ostbricka.

- För att smakerna ska framträda bör osten tas ut 1 timme innan servering. Undantag färskost, som står i kylen fram till servering.
-Kom i håg att behålla osten i förpackningen fram till den ska serveras för att den inte ska få en torr yta.
- kombinera olika sorter, smaker, former och konsistenser för en lyckad bricka.
- Om du gillar mjuka ostar (brie, mögel etc) med mycket smak. Ska du kolla efter Bäst-Före-Datumet och välja den ost som är närmst detta. Då smakar den mest och har en krämig konsistens.
-Räkna med 250gr/pers vid ost som huvudrätt och 100-150gr vid dessert eller förrätt.

Förkortningar -kvalitet:
- Att en ost är märkt med AOP (Appellation D'origine Proteege) eller den svenska översättningen SUB (Skyddad Ursprungsbeteckning), garanterar att osten tillverkats i ett specifikt område och att råvarorna kommer därifrån. Detta område med sin natur och tillverkningssätt är kännetecken för ostens smak ock karaktär.
- IGP (Indications Geographiques Protegees) eller SGB (Skyddad Geografisk Beteckning) visar att osten är knuten till en viss plats. Här räcker det med att råvarorna kommer från området men att den tillverkats på annan plats.

receptbox

mat, bak & inspiration

RSS 2.0