Chocolate chip cheesecake med nougat

Riktigt mumsig cheesecake som jag bakade till pappas arbetskamrater på hans födelsedag.

 

Betyg: *****

ca 10-12 bitar, ugn 175 grader

 

Recept:

Receptet är av 2011 års Sveriges mästerkocksvinnare Louise Johansson. Dock har jag gjort några egna ändringar, t.ex.  med lite mindre socker och mer vaniljsocker.


Botten

50 g smör, rumstempererat
1 dl farinsocker
1,5 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
¾ dl vetemjöl
1 krm salt
1 krm bikarbonat
1 ¾ dl havregryn
1 ägg
100 g mörk choklad

 

Cheesecakefyllning
3 äggulor + 3 äggvitor
1,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
½ krm salt
200 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde, vispad
100 g nougat, hyvlad

 

  • Vispa smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker till en krämig smet.
  • Blanda vetemjöl, salt och bikarbonat i en skål.
  • Tillsätt havregryn och ägg i smör- och sockersmeten och rör om. Vänd i mjölblandningen och tillsätt hackad choklad.
  • Klicka ut smeten i en form med avtagbar kant och grädda cirk 12 minuter mitt i ugnen.
  • Vispa äggulor, socker, vaniljsocker och salt vitt och poröst.
  • Tillsätt Philadelphiaost och vispa ytterligare någon minut.
  • Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
  • Vispa grädden.
  • Vänd i grädden i ostsmeten och vänd därefter ner äggviteskummet.
  • Bred ut lite av ostsmeten på kakbotten och lägg på några skivor nougat. Varva ytterligare två gånger.
  • Frys in cheesecaken i cirka 4 timmar, den ska vara halvfrusen vid servering.

Ta ut och servera med varma hallon, på bilden har jag varma jordgubbar då mina hallon var slut.


Asiatinspirerad kyckling

Stark mat med många olika smaker är något som jag gillar. Detta rätt var både söt och sur, men tyvärr inte alls hot. Nästa gång ska jag prova att tillsätta lite currypasta eller mer chili och kanske lite vitlök. Någon mer touch behövs i vart fall :)

 

Betyg: ***

4 portioner

 

Recept:

4 kycklingfiléer

1 färsk röd chilipeppar (mer för starkare smak)

1,5 msk riven ingefära

0,75 dl vitvins- eller äppelcidervinäger

1 msk honung

1 lime (saften)

salt, eller fisksås efter smak

500 g haricot verts.

Färska basilikablad

 

Kan även serveras med ris.

 

  • Hetta upp lite olivolja med vinäger, honung, lime och salt/fisksås. Tillsätt strimlad chili och ingefära. Stek ca 2 minuter, tills vätskan kokat in lite.
  • Skär kycklingfiléerna i ca 4 delar på längden och lägg ner i stekpannan. Stek ca 5 minuter.
  • Tillsätt haricot verts och stek tills kycklingen är helt klar och bönorna varma.
  • Lägg upp och dekorera med färska basilika och lime.

 

Prinsesstårta

Vårig prinsesstårta med tre lager fyllning,

dekorerad med rosor och blad av marsipan.

Betyg: ****

12 bitar, 175 grader

 

Recept:

50 g smör

1,25 dl mjölk

2 ägg

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

 

Till min höga tårta använde jag dubbel sats av sockerkakan och i två formar. Då blev det fyra bottnar.

  • Smält smöret och häll i mjölken.
  • Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör och mjölk, samt vaniljsocker.
  • Blanda bakpulver med mjöl och rör ner i smeten.
  • Häll i form med avtagbara kanter och grädda i nedre delen av ugnen, på 175 grader, i ca 30 minuter.

Medan kakan var i ugnen började jag fixa med rosorna och bladen - det tog ganska lång tid. Jag färgade marsipanen själv, men det finns att köpa i flera olika färger. Det tog runt 2 timmar att göra rosor och blad, fyllning samt dekorera tårtan.

 

Som fyllning hade jag grädde blandat med riven marsipan, mosade hallon med lite vaniljsocker, och mycket vaniljkräm :) Jag avslutade med ett ganska tunt (ca 1 cm) lager grädde runt hela tårtan. Bladen lade jag på och rosorna fäste jag med en halv tandpetare.

 

Thai Fishcakes

Hotta, smakrika och riktigt goda fishcakes.

Recept av Donal Skehan.

 

Betyg: ****

4 personer

 

Recept:

450 g skinnfri vitfiskfilé (jag använde torsk)

1 msk fisksås

1 stort ägg

1 näve färsk koriander (jag använde basilika)

1 msk röd currypasta

1 röd chili

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

5 cm färsk ingefära

Rivet skal och saft från 1 lime

 

  • Mixa fisken i en matberedare till en slät smet.
  • Tillsätt fisksås, ägg, färsk krydda, currypasta, limeskal + saft och mixa tills allt är blandat.
  • Forma till biffar och stek ca 2 minuter på var sida.
  • Servera med haricot verts, sweet chilisås, en god sallad och citronskiva.

 

Sweet-chili-lax

Ugnsbakad lax med sweetchilisås, frön och haricot verts.

 

Betyg: ****

Ugn 200 grader

 

Recept:

Färsk/tinad lax

Sweet Chilisås

Sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön

Citron

Haricot Verts

 

  • Lägg laxen i en ugnssäker form, glacera Sweet Chilisås, frön och lite pressad citron.
  • Ställ in i ugnen ca 30 min, eller med stektermometer till laxen är 46 grader.
  • Servera med lätt kokta haricot verts.

Knäckebröd


Krispigt knäckebröd.

Betyg: *****
Ugn 150 grader

Recept:
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
2 dl dinkelmjöl
0,5 tsk salt
0,5 dl oliv- el. rapsolja
2 dl varmt vatten

  • Rör ihop alla torra ingredienser.
  • Tillsätt vatten och olja.
  • Bred ut den lösa degen, tunt, på bakplåtspapper.
  • Grädda mitt i ugnen på 150 grader i 50 minuter.
  • Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar minst 30 minuter.

Chévre- och parmasnurror

Med risk för att låta tjatig. Men detta är verkligen en kanongod och enkel förrätt!

Härligt att blanda i creme fraichen för att mjuka upp getostsmaken.

 

Betyg: *****

4 portioner

 

Recept:

100 g parmaskinka, 8 skivor

200 g chévreost

200 g äkta creme fraiche

1 kruka gräslök

100 g rostade och saltade pumpakärnor

bladspenat och körsbärstomater

 

Marinad:

1 dl olivolja

2 msk smält/flytande honung

3 msk balsamvinäger

0,5 rödlök, hackad

salt och peppar

 

  • Ta bort det vita skalet på chévreosten och mosa med gaffel. Mixa tillsammans med creme fraichen (använd inte ICAs egna, då blir konsistensen rinnig- som på bilden)
  • Tillsätt klippt gräslök.
  • Lägg ut parmaskinkan och lägg en matsked av röran på varje skiva och rulla ihop.
  • Blanda ingredienserna till marinaden i en skål.
  • Lägg babyspenat på tallrikarna, på med parmasnurrorna, några körsbärstomater, ringla över marinaden och avsluta med att strö på pumpafrön.

Perfekt även på tapasbordet.

receptbox

mat, bak & inspiration

RSS 2.0