Ostskola - allmänt

Underbara ostar, gott tillbehör, rött vin, solnedgång, 20 grader varmt, en balkong, en filt, musik och bra sällskap. Svensk sommar när den är som bäst!

Ost, vin och choklad that's my thing! I följande inlägg kommer lite tips och trix för en lyckad ostbricka.

- För att smakerna ska framträda bör osten tas ut 1 timme innan servering. Undantag färskost, som står i kylen fram till servering.
-Kom i håg att behålla osten i förpackningen fram till den ska serveras för att den inte ska få en torr yta.
- kombinera olika sorter, smaker, former och konsistenser för en lyckad bricka.
- Om du gillar mjuka ostar (brie, mögel etc) med mycket smak. Ska du kolla efter Bäst-Före-Datumet och välja den ost som är närmst detta. Då smakar den mest och har en krämig konsistens.
-Räkna med 250gr/pers vid ost som huvudrätt och 100-150gr vid dessert eller förrätt.

Förkortningar -kvalitet:
- Att en ost är märkt med AOP (Appellation D'origine Proteege) eller den svenska översättningen SUB (Skyddad Ursprungsbeteckning), garanterar att osten tillverkats i ett specifikt område och att råvarorna kommer därifrån. Detta område med sin natur och tillverkningssätt är kännetecken för ostens smak ock karaktär.
- IGP (Indications Geographiques Protegees) eller SGB (Skyddad Geografisk Beteckning) visar att osten är knuten till en viss plats. Här räcker det med att råvarorna kommer från området men att den tillverkats på annan plats.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

receptbox

mat, bak & inspiration

RSS 2.0