Ostskola - Blåmögelost

En av de mest kända blåmögelostarna är Roquefort (fårmjölk). Denna tillsammans med Forme d'Alberte (komjölk) är bland de äldsta franska ostarna.

Mögel, nålar och syre:
- Blåmögelost tillverkas genom att blåmögelkultur tillsätts i mjölken i början av produktionsprocessen. Eftersom blåmögel endast kan växa vid kontakt med syre, prickas ostarna med stora nålar. När luft tränger in växer blåmöglet , osten mognar och smakerna kommer fram. Med antal nålstick & placering av dem kan ostmästaren bestämma hur blå osten ska vara och på så vis också hur kraftig smaken ska vara. Ju blåare - desto kraftigare smak.
- Blåmögelostens salta smak är perfekt tillsammans med något sött som honung, päron, fikonmarmelad, honungsrostade nötter etc.

Mild vs. Kraftig?
- Roquefort har en mycket kraftig och salt smak, den har en fast och lite smulig konsistens. Den nya sorten Le Bleu har en rundare, mildare och krämigare smak som nästan smälter på tungan.

Historia:
Roquefort har tillverkats i 2000 år och legenden berättar att när en fårherde satt och åt sin lunchmacka med färsk fårost fick han syn på en vacker flicka. Han glömde bort mackan och följde efter henne. När han efter en tid hittade sin bortglömda lunch var han så hungrig att han åt osten trots att den blivit helt blå av mögel och tro det eller ej (!) men han blev positivt överraskad när han fick den goda smaken på tungan :)



Roquefort-ost



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

receptbox

mat, bak & inspiration

RSS 2.0