Chocolate chip cheesecake med nougat
Riktigt mumsig cheesecake som jag bakade till pappas arbetskamrater på hans födelsedag.
Betyg: *****
ca 10-12 bitar, ugn 175 grader
Recept:
Receptet är av 2011 års Sveriges mästerkocksvinnare Louise Johansson. Dock har jag gjort några egna ändringar, t.ex. med lite mindre socker och mer vaniljsocker.
Botten
50 g smör, rumstempererat
1 dl farinsocker
1,5 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
¾ dl vetemjöl
1 krm salt
1 krm bikarbonat
1 ¾ dl havregryn
1 ägg
100 g mörk choklad
Cheesecakefyllning
3 äggulor + 3 äggvitor
1,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
½ krm salt
200 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde, vispad
100 g nougat, hyvlad
- Vispa smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker till en krämig smet.
- Blanda vetemjöl, salt och bikarbonat i en skål.
- Tillsätt havregryn och ägg i smör- och sockersmeten och rör om. Vänd i mjölblandningen och tillsätt hackad choklad.
- Klicka ut smeten i en form med avtagbar kant och grädda cirk 12 minuter mitt i ugnen.
- Vispa äggulor, socker, vaniljsocker och salt vitt och poröst.
- Tillsätt Philadelphiaost och vispa ytterligare någon minut.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
- Vispa grädden.
- Vänd i grädden i ostsmeten och vänd därefter ner äggviteskummet.
- Bred ut lite av ostsmeten på kakbotten och lägg på några skivor nougat. Varva ytterligare två gånger.
- Frys in cheesecaken i cirka 4 timmar, den ska vara halvfrusen vid servering.
Ta ut och servera med varma hallon, på bilden har jag varma jordgubbar då mina hallon var slut.
